Kynnyksetön kohtaamispaikka

On hienoa päästä avaamaan uusien nettisivujemme blogi. Kirjoittaessani tätä, mieleen tulvii muistoja siltä ajalta, jonka olen työskennellyt tässä yhdistyksessä. Tunnelmia ensimmäisiltä viikoilta, jopa siitä hetkestä, kun ensi kerran kävelin sisään tähän kotoisaan, avarakattoiseen tilaan. Kohtaamisia. Tässä tilassa on itketty monet itkut, mutta myös naurettu niin että vatsaan koskee.
Me toiminnanohjaajat saamme työssämme kosketuksen ihmisten hätään. Läheiset ottavat meihin yhteyttä, kun heille paljastuu oman lapsen, ystävän tai puolison syömishäiriö. Sairastavat ovat joskus epätoivoisia omassa tilanteessaan. Syömishäiriö tai jollain tavoin ahdistavaksi muuttunut suhde syömiseen on asia, joka koskettaa laajalti. Ei ainoastaan kokonaisvaltaisesti oireilevaa itseään vaan myös lähipiiriä. Monet sairastuneet kuvaavat syömishäiriötä hahmona, joka kulkee kannoilla ja ahdistaa. Vaatii, ruoskii, syyllistää, mollaa. Sellaisen takapirun kanssa eläminen ei voi olla vaikuttamatta kaikkeen. Myös omaan persoonallisuuteen.
Itketty monet itkut, mutta myös naurettu niin, että vatsaan koskee. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta vertaistuen voima on siinä, että kauheillekin asioille voi nauraa. Voimme nauraa tehtävälistoille ja järjettömyyteen menevälle järjestelmällisyydelle. Itsesyytöksille, joissa ei ole päätä eikä häntää. Omaan itseen kohdistuvalle armottomuudelle. On helpottavaa tajuta, että tuo vieressä istuva ihminen käyttäytyy joskus ihan yhtä hullusti kuin minäkin ja on silti niin mahtava tyyppi – ja ihan kuin kuka tahansa kadulla vastaan tuleva ihminen.
On ollut hienoa jakaa kanssanne näitä hetkiä. Olla ihmisenä ihmisten joukossa. Huomasin juuri, että meidän ovesta puuttuu kynnys (katsokaapa vaikka, kun seuraavan kerran tulette käymään)! Ei olla siis vain matalan kynnyksen paikka vaan kynnyksetön – ja sellaisena haluamme pysyäkin. Minä, Veera ja Kaapelin (pöly)villakoirat toivotamme juuri sinut tervetulleeksi jakamaan kanssamme itsestäsi sen, minkä haluat. Ollaan yhdessä ihanan epätäydellisiä. Iloisia, surullisia, sulkeutuneita tai sosiaalisia, ylikierroksilla käyviä tai väsyneitä. Täällä on tilaa meille kaikille!
– Kaisu


Kaisu Lähteenmäki
Vastaava toiminnanohjaaja, Etelän-SYLI ry
Puh. 045 8416853