Läheiselle

Syömishäiriö ei ole toivoton sairaus. Suurin osa sairastuneista toipuu niin, että voi elää normaalia elämää. Toipuneet kokevat usein, että sairauden läpikäyminen ja voittaminen on kokemus, joka voimaannuttaa. Me Etelän-SYLIssä allekirjoitamme tämän, sillä tiedämme, miltä syömishäiriö tuntuu. Tiedämme, että toipuminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja armollisuutta – oletpa sitten sairastava tai rinnalla kulkeva läheinen.

Syömishäiriö on sairaus, joka pysyy usein piilossa pitkään. Moni läheinen soimaa itseään siitä, ettei ole reagoinut aiemmin. Toinen pohtii, mitä olisi voinut tehdä toisin. Syyllisyyden kantaminen on turhaa. Syömishäiriön puhkeamiseen liittyy aina monia eri tekijöitä. Tärkeintä on se, että olet nyt tässä. Ehkä etsimässä tietoa läheisesi sairaudesta tai syömishäiriön hoidosta, ehkä pohtimassa, miten pystyisit parhaiten tukemaan läheistäsi – tai sitten kaipaat tukea itsellesi. Läheisen rooli toipumisen tukijana ei ole helppo, mutta sitäkin tärkeämpi. On myös äärimmäisen tärkeää muistaa pitää itsestään huolta, jotta jaksaa.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan toimintaamme: vertaisryhmään, luennoille, kursseillemme ja virkistystapahtumiimme. Sivuiltamme löydät tietoa syömishäiriöistä sekä syömishäiriöiden hoidosta. Mikäli joku asia jää mietityttämään tai et löydä vastausta kysymyksiisi sivuiltamme, otathan rohkeasti yhteyttä työntekijöihin.

Läheisille tarkoitetut vertaistukiryhmät kokoontuvat Helsingissä ja Espoossa. Lisätietoa ryhmistä materiaalit sivulla.

Muuta

Suositeltua kirjallisuutta aiheesta mm.

Keski-Rahkonen, Anna, Charpentier, Pia & Viljanen, Riikka (toim.): Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö (Duodecim, 2008)

Treasure, Janet, Smith, Grainne & Crane, Anna: Skills-based learning for caring for a loved one with an eating disorder (Routledge, 2007)

Walsh, Timothy & Cameron, V.L.: If your adolescent has an eating disorder (Oxford University Press, 2005)

Lue lisää:

Lataa esite »