Mistä syömishäiriöissä on kysymys?
Läheisen sairastuessa syömishäiriöön, joutuu koko perhe ja lähipiiri koville. Yleensä sairastunut yrittää pitkään salata sairauttaan ja siihen liittyviä käyttäytymismalleja, usein erittäin onnistuneesti. Puhuttaessa syömishäiriöistä, tulee useimmille ensimmäisenä mieleen kuva nuoresta, anorektisen laihasta tytöstä, joka ei syö. Meidän yhdistyksemme pyrkimys on lisätä tietoutta siitä, että totuus syömishäiriöistä ja siitä kärsivistä henkilöistä on kuitenkin paljon laajempi. Useimmiten syömishäiriö ei näy mitenkään ulospäin.
Syömishäiriötä on myös oikeastaan mahdotonta kokonaan ymmärtää, jos sitä ei ole itse kokenut. Jaettujen kokemusten avulla yritämme tehdä sairastuneen käytöksen ymmärtämisen hieman helpommaksi läheisille.
Lähtökohtaisesti syömishäiriö on ahdistuksenhallintakeino – varsin tuhoisa sellainen. Syömishäiriö voi kehittyä silloin kun oma elämä ja minuus tuntuvat kaoottisilta, pelottavilta ja turvattomilta. Toisaalta se voi alkaa muka harmittomasta laihdutuskuurista, jolloin sairastuneella itsellään ei välttämättä ole juuri sillä hetkellä kokemusta akuutista ahdistuksesta, peloista tai riittämättömyyden kokemuksesta. Kuitenkin kaikissa tilanteissa syömishäiriön juuret ovat ihmisille yhteisissä perustavanlaatuisissa kysymyksissä: Tulenko rakastetuksi? Kelpaanko ja riitänkö sellaisena kuin olen? Olenko arvokas itsenäni?
Syömishäiriön kehittymiseen vaikuttavat monet eri tekijät. On useimmiten mahdotonta tarkasti nimetä mitään yksittäisiä tekijöitä tai kokemuksia esimerkiksi lapsuudenperheessä tai koulussa, jotka laukaisisivat syömishäiriön. Toisaalta joitain tyypillisiä yhteisiä kokemuksia on voitu havaita sairastavien kokemuksista. Jollakin voi olla käsittelemättömiä muistoja, tukahdettuja tunteita. Toisella esimerkiksi vaikeat koulukiusauskokemukset johtavat sairauden puhkeamiseen. Toisinaan urheilulajin vaatimat ulkoiset edellytykset ja niiden täyttäminen johtavat ruokailun ylenpalttisen kontrolloimisen kautta syömishäiriöön.
Tietynlaisen persoonallisuusrakenteen omaavat ihmiset ovat muita alttiimpia sairastumaan syömishäiriöön. Meidän kokemuksemme mukaan syömishäiriöön sairastumiseen alttiita henkilöitä ovat herkät, vaativat ja ajattelevan ja analysoivan mielen omaavat henkilöt.
Syömishäiriön taustalla on harvoin yksi yksittäinen tekijä. Sairastuminen on monen tekijän summa. Yksittäistä “syyllistä” ei voi nimetä eikä kenenkään tule lähteä syyllistämään itseään läheisensä sairastumisesta. Jaksaminen on kovilla muutenkin, ilman voimia kuluttavia itsesyytöksiä.
Kun aiemmin puhuimme syömishäiriöstä ratkaisukeinona, on myös läheisten, hoitavien henkilöiden ja muiden tukijoiden kannalta ratkaisevaa ja olennaista nähdä, mitä syömishäiriö antaa sairastavalle Tämä auttaa myös ymmärtämään miksi siitä on niin pelottavaa ja vaikeaa luopua.
Jokainen sairastava tarvitsee syömishäiriöoireita, jotka tuntuvat lieventävän ahdistusta. Syömishäiriö on vahvasti rituaalinen sairaus. Toistuvat rituaalit luovat turvallisuuden tunnetta, turvallisuuden tunne luo hallinnan kokemuksen. Syömishäiriötä sairastavalle muodostuu hyvin vahvat, usein pakonomaiset rituaalit, joista on erittäin vaikea luopua. Toipuminen onkin pitkälti uusien, terveyttä tukevien, vähemmän haitallisten rituaalien löytämistä ja niihin oppimista. Toipumisen prosessi vaatii suurta rohkeutta, sillä sairastava joutuu luopumaan monista toimintamalleista, jotka ovat ehkä jo pitkään pitäneet omaa elämää kasassa.