Tyypillinen syömishäiriötä sairastava on monen mielikuvissa nuori nainen. Pitkään syömishäiriöitä onkin pidetty yksinomaan naisten ongelmana. Viime vuosina mediassa on kuitenkin näkynyt yhä enemmän miesten sairastumista käsitteleviä tutkimuksia, artikkeleita ja henkilöhaastatteluja. Ovatko miesten syömishäiriöt lisääntyneet ja eroavatko ne oireiltaan? Fredrika-klinikan toiminnanjohtaja, kehityspsykologian dosentti Rasmus Isomaa vastasi näihin kysymyksiin Etelän-SYLI ry:n tiloissa Kaapelitehtaalla 18.12.2019 pidetyllä luennolla.

Syömishäiriöiden diagnostiset kriteerit ovat samat sukupuolesta riippumatta. Tutkimusten mukaan diagnoosin saaneista potilaista noin 5 % on miehiä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että alhaisen luvun takana on todennäköisesti joukko ilman diagnoosia sairastavia. Miesten todellisen osuuden arvellaan olevan 10–20 %. Toisin kuin uutisoinnista voisi päätellä sairastavien miesten määrä on pysynyt melko vakaana. Oireiden tunnistaminen on kuitenkin kehittynyt, ja apua haetaan nykyään tehokkaammin. Silti miesten syömishäiriö jää yhä herkästi huomaamatta.
Tutkimusta yksinomaan miespotilaista on vähän. Tähänastisista tutkimuksista käy ilmi, että sairastuneet miehet ovat keskimäärin vanhempia ja heillä esiintyy usein rinnakkaissairauksia. Syömishäiriöille altistavia tekijöitä sekä miehillä että naisilla ovat traumat, yhteiskunnan asettamat paineet ja kielteinen minäkuva. Tyytymättömyys omaan kehoon ajaa myös miehiä laihduttamaan, mutta usein tavoitteena on kuitenkin painon pudottamisen sijaan lihasmassan kasvatus ja rasvaprosentin pienentäminen.
Oireiden tunnistaminen on kuitenkin kehittynyt ja apua haetaan nykyään tehokkaammin. Silti miesten syömishäiriö jää yhä herkästi huomaamatta.
Tunnistamisen vaikeus ja häpeä
Syömishäiriöiden kriteereihin sisältyy pyrkimys pudottaa painoa. Tämän keskeisen oireen puuttuminen vaikeuttaa miesten häiriöiden tunnistamista. Isomaa nosti esiin myös ympäristön eroavat asenteet. Miehillä hyvinkin rajua ruokavalion rajoittamista ja pakkoliikuntaa saatetaan jopa ihannoida tehokkaana ja kurinalaisena. Vastaavasti paastoavan ja järjettömiä määriä urheilevan naisen kohdalla epäilyt syömishäiriöstä heräävät hyvinkin nopeasti. Yhteiskunnallisten asenteiden lisäksi monelle syömishäiriö tuntuu jo itsessään häpeälliseltä. Miesten kohdalla tilannetta ei ainakaan helpota ennakkoluulot syömishäiriöistä ”tyttöjen sairauksina”.

joka toimii Fredrika-klinikan toiminnanjohtajana.
Miesten syömishäiriöiden hoidossa noudatetaan samoja Käypä hoito
-suosituksia kuin naistenkin kohdalla. Parantuneiden osuus on sukupuolten välillä kutakuinkin sama. Haastavinta miesten syömishäiriöissä ei näyttäisi olevan hoito vaan sairauden tunnistaminen. Siksi on oleellista, että miesten sairastaminen tuodaan yhä laajemmin esille. Erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten, opettajien ja valmentajien on hyvä oppia tarkkailemaan oireita myös muiden kuin tyttöjen kohdalla. Suunta näyttääkin jo nyt positiiviselta. Miesten oireilusta puhutaan yhä enemmän, mikä toivottavasti rohkaisee ongelman kanssa kamppailevia avun piiriin.
Luento oli jälleen tärkeä muistutus siitä, että syömishäiriötä voi sairastaa kuka tahansa.
Kirjoittaja on Etelän-SYLI ry:n vapaaehtoisena toimiva Liisa.
Lisätietoa aiheesta:
Opinnäytetyö: Miesten syömishäiriöt ja niiden tunnistaminen
Ylen artikkeli: Miesten syömishäiriöiden tunnistaminen edelleen vaikeaa – syömishäiriö voi ilmetä myös ylipainona