Loading Map....

Ajankohta:
28/02/2018
17.30–19.30

Paikka:
Toimisto


Mitä tapahtuu, kun liikut liikaa ja syöt liian vähän?

Lääketieteen kandidaatti Anna Mervaala on perehtynyt naisurheilijan oireyhtymään, vastaavia oireita on todettu myös paljon liikkuvilla miehillä.

Naisurheilijan oireyhtymästä puhutaan, kun urheileva tyttö tai nainen kärsii ainakin yhdestä seuraavista kolmesta oireista: niukka energiansaanti (häiriintyneen syömisen tai muun syyn takia), kuukautiskierron häiriö ja pienentynyt luuntiheys. Oireyhtymä johtuu riittämättömästä ravinnonsaannista ja liiallisesta energiankulutuksesta, joiden seurauksena keho ajautuu ”säästöliekille”. Urheilija voi huomata tämän esimerkiksi suorituskyvyn laskuna, kuukautisten poisjäämisenä tai toistuvina rasitusmurtumina. Pahimmillaan naisurheilijan oireyhtymä voi johtaa syömishäiriön puhkeamiseen ja pysyvästi hauraisiin luihin.

Tiukka kalorien tarkkailu ja laihuuden tavoittelu lisäävät jokaisen aktiivisesti liikkuvan tytön ja naisen riskiä sairastua naisurheilijan oireyhtymään. Suurimassa riskissä ovat etenkin sellaisten urheilulajien harrastajat, jotka edellyttävät urheilijalta tiettyä painoa tai kehon muotoa (esim esteettiset lajit, painoluokkalajit).

Naisurheilijan oireyhtymän hoidossa tärkeintä on riittävän ravinnonsaannin turvaaminen, jonka myötä paino nousee, kuukautiset palaavat ja luusto alkaa vahvistua.

Tule kuuntelemaan, kysymään ja kertomaan omista kokemuksistasi Etelän-SYLIn toimitilaan Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1, B-rappu, 4. Krs) ke 28.2. klo 17.30-19.30.

Luento on maksuton. Ilmoittautumiset: uura-liina.lahti(at)etelansyli.fi

Tulostettava luentoesite tästä.

Katso kaikki tapahtumat »