Koronarajoitukset jatkuvat pääkaupunkiseudulla 31.1.21 saakka. Etelän-SYLIn kasvokkain Kaapelitehtaalla kokoontuvat ryhmät toteutetaan tammikuun ajan etäyhteydellä.
Vuoden ensimmäinen varsinainen toimintaviikko tarjoaa kahvihetkiä, chat-keskustelua, joogaa ja vertaistukiryhmiä niin läheisille kuin sairastaville/toipuvillekin.
- Ma 11.1. klo 14.30–16: Zoom-kahvihetki
- Ma 11.1. klo 18–19.30: Ahmimistyyppisesti oireilevien vertaistukiryhmä (Zoom)
- Ke 13.1. klo 9–11: Tuki- ja neuvontachat
- Ke 13.1. klo 17–18.30: Teemallinen teehetki (Zoom)
- Ke 13.1. klo 17.30–19.30: Läheisten vertaistukiryhmä (Zoom)
- To 14.1. klo 16–17: Zoom-kahvihetki
- Pe 15.1. klo 17.30–19: Kohti kehoa – pehmeän joogan Zoom-tunti
- Su 17.1. klo 17–18: Sairastavien ja toipuvien vertaistukiryhmä (Zoom)
LISÄTIETOA:
Teemallinen teehetki (Zoom)
Ke 13.1. klo 14.30–16 ja to 7.1. klo 16–17; MAKSUTON
Osallistu hetkeen tästä!
Teehetki on avoin kaikille jollain tavoin syömisellä oireileville, toipumassa oleville tai niille, joita oma keho tai syöminen jollain tavalla mietityttää. Se on vertaistuellinen ryhmä, jota vetävät oman kokemuksen syömishäiriöstä omaavat vapaaehtoisemme. Teehetkissä on lämminhenkinen, avoin ja hyväksyvä ilmapiiri, jonne voit tulla juuri sellaisena kuin olet. Toivomme kuitenkin, että saavut paikalle ryhmän alkamisaikaan klo 17.00, jotta pääset alusta mukaan teeman käsittelyyn. Sinun ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Tammikuun teema: uudenvuoden lupauksiin liittyvät ajatukset ja kuinka ne vaikuttavat syömisen/liikkumisen haasteisiin.
Läheisten avoin Zoom-vertaistukiryhmä
Ke 13.1. klo 17.30–19.30; MAKSUTON
Osallistu ryhmään tästä!
Läheisten avoimessa vertaistukiryhmässä sinulla on mahdollisuus keskustella yhdistyksen vapaaehtoisten ja muiden läheisten kanssa oman läheisen sairauteen liittyvistä asioista ja omasta jaksamisesta. Ryhmä on avoin kaikille. Sinun ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Olethan ajoissa paikalla, koska ryhmään sisään pääsy sulkeutuu klo 17.35.
Kohti kehoa – pehmeän joogan Zoom-tunti
Pe 15.1. klo 17.30–19; MAKSUTON
Osallistu joogatunnille tästä!
Joogapettajana Emmi Ohraniemi
Tervetuloa hitaille, pehmeille joogatunneille, jotka kutsuvat pysähtymään oman kehon äärelle sellaisena kuin se on. Tunnit ovat sekoitus hengityksen mukana virtaavaa hidasta flow- ja yin-joogaa sekä kehollisia harjoituksia, ja niissä on teemasta riippuen joko pysähtynyt tai hieman liikkuvampi tunnelma. Kehotietoisuutta lisäävä ja hermostoa rauhoittava liike antaa sinulle mahdollisuuden tutkia omaa kehoasi armollisesti ja sallivasti. Kurssi sopii jokaiselle, erityisesti syömishäiriöstä toipumisen tueksi. Aiempaa joogataustaa et tarvitse. Tunnin teemana on kohtaaminen. Sinun ei tarvitse ilmoittautua. Pääsy tunnille sulkeutuu klo 17.35. Olethan siis ajoissa!
Tulevia suljettuja ryhmiä:
Lempeys- ja luovuusryhmä
Huom! Alkamisajankohtaa siirretty!
Kerran viikossa tiistaisin 2.2.–9.3. (6 krt) klo 17–19; MAKSUTON
Ohjaajana Sorella Johansson
Ryhmä kokoontuu Kaapelitehtaan toimitiloissa (edellytämme maskin käyttöä)
Tervetuloa yhteiselle ja mukavalle matkalle! Keskustellaan, tutustutaan (itseemme ja toisiin), askarrellaan, rentoudutaan äänimaljoilla, kirjoitetaan/piirretään (matalalla kynnyksellä), opetellaan armollisuutta, työskennellään erilaisilla kuvakorteilla, jaetaan asioita luottamuksella ja viihdytään yhdessä. Ilmoittautumiset: uura-liina.lahti(at)etelansyli.fi. Sinun ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Olethan jonkin verran toipunut, sillä ryhmä ei sovellu aivan akuutissa vaiheessa sairastaville. Jos asia mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä Uuraan, niin voitte pohtia soveltuvuutta yhdessä.
Ryhmä syömishäiriöitä sairastaville vanhemmille (Zoom)
torstaisin 4.2., 18.2., 4.3., 18.3., 1.4., 15.4., 29.4., 13.5. ja 27.5. klo 17.30–19; MAKSUTON
Toteutetaan Zoom-etäyhteydellä
Ryhmässä käydään keskustelua omasta sairaudesta ja sen vaikutuksista perhe-elämään. Mahdollisia teemoja: 1. Miten puhua lapselle syömishäiriöstä?
2. Lapset ja oireilu
3. Hoitokontaktit ja niiden tuki perheelle 4. Terve itsekkyys 5. Ylisukupolvisuus ja 6. Perheruokailu. Lopulliset teemat päätetään osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ryhmiin osallistutaan kasvot näkyvillä (kamera päällä). Osallistuminen ei edellytä rekisteröitymistä. Keskustella voit etunimelläsi tai nimimerkillä. Ilmoittautumiset: uura-liina.lahti(at)etelansyli.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä toivomme, että kerrot minkä ikäisiä lapsia sinulla on (voit olla myös raskaana) ja oletko hoidon piirissä. Ko. tiedot tulevat ainoastaan yhdistyksen työntekijän tietoon. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostilla.
Tuleva vertaistukiryhmä:
Pitkään sairastaneiden ryhmä
Ke 17.2. klo 17–18.30; MAKSUTON
Paikka: Kaapelitehtaan toimitilat, B-rappu, 4. krs
Joskus syömishäiriö tuntuu jäävän rinnalla kulkevaksi kumppaniksi pidemmäksi aikaa kuin itse haluaisi. Toipuminen pitkittyy ja parempien jaksojen jälkeen takapakit tuntuvat jo tutuilta. Sairastaminen tuntuu kehossa ja mielessä – huolet selviämisestä ja syömishäiriön jättämistä jäljistä saattavat vallata mielen. Osa ryhmäkerroista vietetään asiantuntijan alustamana ennalta valitun teeman pohjalta. Osa ryhmäkerroista on pelkästään vapaaehtoisvetoisia. Vapaaehtoisemme ovat syömishäiriön läpikäyneitä ja sairaudesta toipuneita vertaistukiohjaajia. Me emme kysele diagnoosia emmekä sairautesi kestoa – olet sydämellisesti tervetullut, jos koet ryhmän omaksesi! Ei ilmoittautumista. Teemana 17.2.: Suun terveys – kysy hammaslääkäriltä, hammaslääkäri Jaana Honkanen.
Etäluento:
Tietoisuustaidot syömishäiriöstä toipumisen tukena
ke 27.1. klo 17.30–19.30; MAKSUTON
Osallistu luennolle tästä!
Luennoitsijana sairaanhoitaja (erikoisalana psykiatria) Elina Gambardella Syömishäiriökeskuksesta.
Tietoisuuden taito, kuten muutkin taidot, paranee, kun sitä harjoittaa. Tietoisuus helpottaa syömishäiriötä sairastavan automaattisia reaktioita ja antaa enemmän valinnan mahdollisuutta esim. fokusoida itseä paremmin palveleviin ajatuksiin, asioihin ja tekemisiin. Luennolla käsitellään tietoisuuden taitojen hyötyä syömishäiriöstä toipumisessa ja yleisesti terveyden/hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Teemme myös käytännön harjoittelua, jotta osallistujille jäisi itselleen työvälineitä mm. hankalien olotilojen kanssa.
Muita kevään 2021 etäluentoja keskiviikkoisin klo 17.30–19.30:
24.2. Liikunta toipumisen tukena vai tukkeena?; Venla Eronen
31.3. Asiaa ahmintahäiriöstä (BED); Anna Keski-Rahkonen
28.4. Traumat syömishäiriön taustalla; Marita Kotro
26.5. Kokemuspuheenvuoro; Etelän-SYLIn vapaaehtoinen
30.6. Pohjaton nälkä toipumisen vaiheena; Elina Gambardella
Tutustu muuhun vuoden 2021 toimintaan! Muutokset ovat mahdollisia.
HUOM! Ryhmien mahdolliset muutokset päivitetään verkkosivuilla olevaan tapahtumakalenteriin. Varmistathan ryhmien kokoontumiset sieltä.