Me Etelän-SYLIn työntekijät olemme iloisia syksyn monipuolisesta ohjelmasta. Ensi viikolla kaikille avoimella ensitietoluennolla saa yleistä tietoa syömishäiriöistä, ravitsemuksesta ja voi kuunnella sairastaneen ja toipuneen kokemuspuheenvuoron. Luennolla kerrotaan myös lyhyesti Porvoon alueen hoitopolusta. Myös jooga- ja meditaatiotunnit käynnistyvät Zoom-etäyhteydellä.
- Ma 23.8. klo 13.30–15.30: Kahvihetki
- Ma 23.8. klo 18–20: Ahmimistyyppisesti oireilevien vertaistukiryhmä
- Ti 24.8. klo 18–19.30: Laihuushäiriöstä toipuvien ryhmächat
- Ke 25.8. klo 10–12: Tuki- ja neuvontachat
- To 26.8. klo 13.30–15.30: Kahvihetki
- To 26.8. klo 17.30–19.30: Zoom-ensitietoluento: Syömishäiriöt – mistä on kyse? (Porvoo)
- To 26.8. klo 18–19.30: Ahmimistyyppisesti oireilevien ryhmächat
- To 26.8. klo 18.30–20: Zoom-meditaatiotunti: Myötätuntoinen mieli
- Pe 27.8. klo 17.30–19: Pehmeää Zoom-joogaa: Kohti kehoa
LISÄTIETOA VIIKON TAPAHTUMISTA:
Zoom-ensitietoluento: Syömishäiriöt – mistä on kyse? (Porvoo)
Aika: to 26.8. klo 17.30–19.30.; MAKSUTON
Osallistu tästä!
Kaikille avoin webinaari tarjoaa kattavasti tietoa syömishäiriöitä sairastaville, sairastavien läheisille, ammattilaisille sekä kaikille heille, joita aihe tavalla tai toisella koskettaa. Illan aikana kuullaan Etelän-SYLIn toiminnanohjaajan puheenvuoro syömishäiriöistä sekä asiantuntijavieraana toimivan ravitsemusterapeutin puheenvuoro syömishäiriöitä sairastavien hoitopolusta Porvoossa ja lyhyesti ravitsemuksesta. Ensitietoilta päätetään syömishäiriötä sairastaneen ja siitä toipuneen kokemuspuheenvuoroon. Osallistuminen onnistuu myös puhelimen avulla. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisätietoa: suvi.ala-venna(at)etelansyli.fi. Lämpimästi tervetuloa!
Zoom-meditaatiotunti: Myötätuntoinen mieli
Aika: kerran kuussa torstaisin 26.8., 23.9., 21.10., 25.11., 16.12. klo 18.30–20; MAKSUTON
Osallistu tästä!
Matalan kynnyksen meditaatiotuntien aikana rauhoitetaan mieltä ja lähestytään myötätunnon voimaannuttavia vivahteita, jotka voivat auttaa kärsimyksen kohtaamisessa ja vähentämisessä. Ohjaajina toimivat yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset. Tunneille ovat lämpimästi tervetulleita niin syömishäiriöitä sairastavat kuin läheisetkin. Voit osallistua yksittäisille tunneille. Zoomiin osallistutaan kasvot näkyvillä, mutta meditaatio-osuuden voi tehdä kamera pois päältä. Keskustelun näkyminen ja kuuluminen muille tulee suojata. Muistathan tulla ryhmään viimeistään alkamisaikaan tasan klo 18.30.
Pehmeää Zoom-joogaa: Kohti kehoa
Aika: kerran kuussa perjantaisin 27.8., 24.9., 29.10., 26.11. ja 10.12. klo 17.30–19; MAKSUTON
Osallistu tästä!
Ohjaaja: Emmi Ohraniemi, joogaopettaja (RYT 300), kirjailija (Kotona kehossa, 2021) ja taiteilija, joka on löytänyt joogan avulla kodin kehostaan syömishäiriön jälkeen.
Tervetuloa hitaille, pehmeille joogatunneille, jotka kutsuvat pysähtymään oman kehon äärelle sellaisena kuin se on. Tunnit ovat sekoitus hengityksen mukana virtaavaa hidasta flow- ja yin-joogaa sekä kehollisia harjoituksia, ja niissä on teemasta riippuen joko pysähtynyt tai hieman liikkuvampi tunnelma. Kehotietoisuutta lisäävä ja hermostoa rauhoittava liike antaa sinulle mahdollisuuden tutkia omaa kehoasi armollisesti ja sallivasti. Entä jos kehosi onkin hyvä ja arvokas juuri näin? Teemana pe 27.8.: hengitys kohti kehoa.
Syksyn webinaarit:
Tiistaisin tai keskiviikkoisin klo 17.30–19.30. Osallistumislinkki tapahtumakalenterissa.
Zoom-webinaareihin mahtuu 500 osallistujaa! Webinaarit ovat maksuttomia. Kameraa tai mikrofonia ei saa päälle, mutta voit esittää kysymyksiä chatin kautta. Voit itse valita, näkyykö kysymys tai kommentti ainoastaan panelisteille vai myös webinaarin osallistujille.
• Ti 31.8. Arfid-syömishäiriöt, professori Anna Keski-Rahkonen
ARFID (Avoidant-restrictive Food Intake Disorder) on uusi syömishäiriö, joka tarkoittaa hyvin rajoittunutta ja valikoivaa syömistä. Valikoiva syöminen ja uusien ruokien pelko on melko yleinen piirre kaikenikäisillä, erityisesti lapsilla ja ikäihmisillä. Jos valikoiva syöminen, ruoan pelko tai ruokahalun puute haittaa kasvua tai aiheuttaa ravintoaineiden puutostiloja, puhutaan ARFIDista. ARFID-oireilevan ihmisen syömistä ei rajaa tietynlaisen kehon tavoittelu, vaan ruoan maku, tuoksu, rakenne tai suutuntuma. Myös erilaiset pelot, esimerkiksi tukehtumisen, yökkäämisen tai allergisen reaktion pelko voivat rajata syömisen yksipuoliseksi. ARFID voi johtua myös vaikeudesta kokea nälkää tai ruokahalua. Oireiden tunnistaminen usein helpottaa tilannetta ja auttaa myös muita ymmärtämään, mistä on kyse. Illan aikana kuullaan myös Michaelin kokemuspuheenvuoro.
• Ke 29.9. Häpeä, psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita
Luento käsittelee häpeän ja syyllisyyden kehitystä, kehitykseen vaikuttavia kiintymyssuhteita, häpeältä suojautumisen keinoja (esim. itseen kohdennettu viha ja itsekritiikki) sekä käyttäytymisanalyysin rakennetta ja hoitokeinoja.
• Ke 27.10. Syömishäiriö ja nepsy-oireet: ADHD, autismikirjo, pakko-oireet ja tic-oireet, professori Anna Keski-Rahkonen
Syömishäiriöön liittyy usein neurokirjon oireita, esimerkiksi ADHD-oireita, autismikirjon oireita, pakko-oireita tai tic-oireita. Neurokirjon piirteet ovat usein samanaikaisesti vahvuuksia ja kuormitustekijöitä. Omien erityispiirteiden tunteminen auttaa elämään omannäköistä elämää.
• Ke 24.11. Syömishäiriö, hoito ja potilaan kohtaaminen, sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja Lea Attila ja toipuva
• Ke 15.12. Itsemyötätunto toipumisen ja hyvinvoinnin kulmakivenä, työterveyspsykologi, johtajuuscoach ja tietokirjailija Ronnie Grandell
Syksyllä 2021 on lisäksi luvassa muun muassa syömishäiriötä sairastavien ja toipuvien vertaistukiryhmä Porvoossa, asiantuntijachat vaihtuvin teemoin, ruotsin- ja englanninkielinen chat, brunssi pitkään sairastaneiden läheisille, intuitiivinen maalauskurssi, ahdistuksenhallinnan työpaja sekä Lopeta laihduttaminen, aloita elämä -työpaja.
Tutustu syksyn 2021 toimintaan!
Tapahtumamuutokset ovat mahdollisia.
HUOM! Ryhmien mahdolliset muutokset päivitetään verkkosivuilla olevaan tapahtumakalenteriin. Varmistathan ryhmien kokoontumiset sieltä.