#rantakunnossa

Photoshopattuja staroja, proteiinipirtelömainoksia, mallikoululaisia, joiden pitää laihduttaa… Rantakunnossa-kampanja haluaa kesän kynnyksellä muistuttaa, että jokainen on jo rantakunnossa sellaisena kuin on, olipa sitten pieni tai pyöreä, vammainen tai vanhus. Kampanja kannustaa ihmisiä jakamaan oman rantakuvan ja haastamaan kaverit mukaan. Kampanjan starttaajina ovat Huuma-yhteisö ja Etelän-SYLI ry.
“Suomessa saisi olla lisää body positivity -henkeä! Jotain, josta saada tsemppiä sellaisina hetkinä, kun peilikuva tuntuu ihan vääränlaiselta”, sanoo Laura Ala, Etelän-SYLI ry:n puheenjohtaja. ”Elämä voi olla hallinnassa ja onnellista, vaikka kroppa ei olisikaan ihannemitoissa. Tämä tuntuu välillä dieettiohjelmien ja -ohjeiden keskellä unohtuvan.”
Tarvetta kannustukselle on, sillä Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimuksen (2013) mukaan 73 % 15 – 18 v. tytöistä on tyytymättömiä vartaloonsa. Joka kymmenes suomalaistyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana. Myös poikien ulkonäköpaineet ovat kasvaneet. Eniten nuorten käsitykseen omasta ulkonäöstä vaikuttavat ystävät ja media. Paineilta eivät välty aikuisetkaan.
“Etenkin naiset – mutta yhä enemmän myös miehet – kärsivät ulkoa tulevista ulkonäköpaineista. Ajatellaan, että pitäisi olla litteämpi vatsa, isommat lihakset tai kapeammat reidet, ennen kuin elämästä voi nauttia. Haluamme kampanjalla muistuttaa, että itse asiassa luomme itse omat paineemme. Muita eivät meidän vatsamakkaramme kiinnosta”, sanoo Aku Varamäki, Huuman perustaja.
Ensimmäisenä haasteen ovat vastaanottaneet Rantakunnossa-kampanjan keulakuvat: viisi tavallista ihmistä, joilla kaikilla on kehoon liittyvä tarina.
Kampanjan valokuvaaja Mirkku Merimaa törmää ulkonäköön kohdistuviin paineisiin lähes päivittäin. ”Kuvia voi silotella, mutta poikkeuksetta suosituimpia ovat sellaiset, joissa näkyy aito ilo ja itsensä hyväksyminen. Onnellisuus on tässä hetkessä. Hetket menevät ohi, jos sitten kun mä olen laihempi/kiinteämpi/nuoremman näköinen/kauniimpi -ajatus jyskyttää takaraivossa”, Mirkku Merimaa sanoo.

rantakunnossa

Kuvat ovat nähtävissä kampanjasivulla http://www.rantakunnossa.fi/

KAMPANJAHAASTE:
Jos haluat kannustaa lempeään itsensä hyväksymiseen, liity mukaan! Postaa kuva ja siihen liittyvä viesti #rantakunnossa-hashtagilla Instagramiin tai Twitteriin, ja haasta mukaan kaverisi tai yhteisösi. Hyvällä fiiliksellä biitsille!
Huuma ry on joukko aktiivisia naisia, jotka eri tempauksin haluavat sanoutua irti ulkonäkökeskeisyydestä, keskittyä tekemiseen ja saada kanssaihmiset kokemaan itsensä mahtaviksi tyypeiksi. www.huumalehti.com
Etelän-SYLI ry on Syömishäiriöliiton Etelä-Suomen alueyhdistys. www.etelansyli.fi
 
Lisätietoja ja median yhteydenotot:
Aku Varamäki Puheenjohtaja, Huuma ry p. 0400 342234
Laura Ala Puheenjohtaja, Etelän-SYLI ry p. 040 351 6808
Mirkku Merimaa Valokuvaaja, Mirkku Merimaa Photography p. 040 533 0931