Katarina Meskanen
Psykologi, valmentaja, kouluttaja ja tuleva psykoterapeutti
Katriina Meskaselta on vuonna 2018 julkaistu uusi kirja illan aiheesta: Pysäytä tunnesyöminen, Otava
Aluksi
Etelän-SYLI ry:n toimitilat Kaapelitehtaalla täyttyi kuulijoista Katarina Meskasen johdattaessa osallistujat illan aiheeseen pohdinnalla, mitä ajatuksia ja tunteita herättää sana tunnesyöminen?
Ilta eteni luontevasti Katarina avatessa tunnesyömisen kehittymistä, ilmenemistä ja mahdollisuutta löytää jälleen oikeat askeleet kohti tervettä suhdetta syömiseen.
Katarinan esityksessä käytetyt tekstiotteet olivat hänen uusimmasta kirjastaan – Tunne syöminen, mitkä kuvasivat tunnesyömisestä kärsineiden ihmisten kokemuksia. Nämä kokemukset avasivat ymmärrystä tunnesyömisestä ja siitä, että se voi olla keino psyykkisesti epämiellyttävien tunteiden rauhoittamiseksi, jotka alkavat huomaamatta riistäytyä hallitsemattomaksi. Suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille!
Mistä voi tunnistaa tunnesyömisen? Katarina listasi tunnesyömisen eri syitä, joita ovat mm.:
- Tunnesyömine on keino säädellä ja turruttaa omia vaikeita tunteita
- Tunnesyöminen on oman ahdistavan ja vaikean olon helpottaja, lohduttaja
- Tunnesyöminen voi olla rankaisemiskeino, oman olon tyhjyyden täyttäjä, keino saada psyykkistä ja fyysistä energiaa nopeasti kun tuntee itsensä lamaantuneeksi
Katarina esitti havainnollisen kuvan tunnesyömistä. Se esitti tunnesyömisen autopilotilla ohjautuvan karusellin kuvana, jossa karusellinvaunut sisältävät kysymykset: miksi, milloin, mitä, miten, mitä sitten? Nämä ovat kysymyksiä, jotka Katarina yhdisti puheessaan tunnesyömisen noidankehäksi.
Kotitehtävänä Katarina kehotti miettimään: Onko sinulla kielettyjä ruokia? Kuinka monia? Mieti miksi kielletty- /sallittulista hallitsee ajatuksiasi? Tunnistatko syömiseen liittyviä sääntöjä, jotka rajoittavat/estävät syömisen?
Tunnesyöjän kokema subjektiivinen mielihyvävaste on psyykkinen, ja se kuinka lähellä tunnesyöminen on toiminnallista riippuvuutta, herätti paljon keskustelua ja pohdintaa.
Tunnesyömisen (tunne) syitä on vaikeaa kohdata tunteina. Mitä tunteita sinun syömiseesi liittyy? Tunnistaako ihminen itse tunnesyövänsä?
Katarina haastoi kuulijat itsepohdintaan, joilla hän halusi meidän kohtaavan tunnesyömisen liittyviä ajatuksia uudella näkökulmalla.
Keskustelimme Katarinan kanssa myös ulkoisista paineista, joita kohtaamme ja tunnistamme arjessa päivittäin.
Elämme median kyllästämässä yhteiskunnassa. Oikea ruokavalio, lautasmallit ja ulkonäköpaineet ovat aiheita, joita kohtaamme liittyen hyvinvoinnin uusiin trendeihin varsinkin alkuvuodesta. Kehopositiisuusaatteen esiinmarssi olivat kaikki huomanneet, ja sen herättämä keskustelu illan loppuvaiheessa olikin vilkasta.
Katarina listasi tunnesyönnin vaaranpaikat. Hän kertoi muutamin kysymyksin, milloin tunteiden syömisestä on kehittymässä tunnesyömisen ongelma?
Vaaranpaikat: toistuva keino käsitellä, hallita ja säädellä vaikeita tunteita, joita ei pysty muuten kohtaamaan, pakko syödä itsensä ähkyyn saakka, syöminen alkaa olla ainoa keino kokea psyykkisen turvan tunteita, syöminen alkaa hallita tunteita, kun syöminen hankaloittaa ja rajoittaa sosiaalista-arkea, suhde syömiseen alkaa aiheuttaa häpeää, syyllisyyttä ja/tai ahdistusta.
Katarina korosti, että tunnenälkä eroaa fyysisestä nälästä. Hän listasi meille avuksi täsmävälineet, joilla askel kerrallaan edetään kohti tunnesyömisen kierteen pysäyttämiseen. Ongelman tunnistaminen ja sen kohtaaminen ovat ensi askeleet.
Katarina neuvoikin ensin harjoittelemaan oikeaa ruokailurytmiä ja sen jälkeen oikeita ruokamääriä = keho alkaa luottaa saavansa ravintoa säännöllisesti.
Ruokailussa muistetaan syödä ” kunnonruoka aina ensin”. Kun nälän tunne yllättää, mieti miksi juuri nyt on saatava syödäkseen? Onko minulla nälkä vai mieliteko? Kun tunnet vaikean ja haastavan tunteen, älä ryntää ratkaisemaan, tukahduttamaan, lanaamaan tunnetta matalaksi syömällä, vaan pysähdy kohtaa ja arvioi sitä.
” Ajattele, että muutos alkaa omasta mielestäsi ”, Katarina herätteli kuulijoitaan.
”Ota itseäsi kädestä kiinni niskaotteen sijaan” on paras lähtökohta muutoksille. ”Olen jo nyt riittävän hyvä….” se on totta jo nyt, juuri tänään. Näillä sanoilla Katarina halusi saatella kuulijansa kotiin.
Prosentti kerrallaan…. Ei ole kovin vaikeaa!
Aiheeseen liittyvää muuta uusinta kirjallisuutta, joihin Katarina esityksessään viittasi:
- Kauppinen Maaret, Palssa Anette, Tunnesyöminen: löydä terve suhde itseesi ja ruokaan, 2018 Tammi
- Heinonen Jonna, Tunne syöminen, 2018 Minerva