Maanantaina 5.3.2018 YLE Areenan Akuutti ohjelmassa julkaistu ”Syömishäiriö varasti elämäni” –jakso nosti pintaan omat muistoni syömishäiriöajoilta. Haluan jakaa tiivistetyn tarinani kanssanne, eritoten ynnätä yhteen lopputuleman – jos/kun ahdistaa, pidä itsestäsi extrahyvää huolta!

Elämäntilanne vaihtuu, syömishäiriö muuttaa muotoaan kuin kameleontti. Oma sairauteni alkoi anorektisin piirtein, imien itseensä lisäksi bulimiset oireet. Laihduttamista, nälkää, ahmintaa, kompensointia, laihduttamista… Toivottomuus.

Kasvoin. Elämäntilanteeni muuttui. Syömishäiriö muuttui. Koin olevani ”parantunut” kun syömishäiriö otti sporttisemman muodon. Ei enää laihduttamista vaan lihaksia, liikuntaa, raivobodaamista, rasvattomuutta… Uuvuin. Jälleen kerran ojasta allikkoon.

Vuosien taistelu, ahdistuneisuus, itsekriittisyys ja hukassa oleminen jättivät jälkensä. Pahan olon purkamiseen käynnistyi pitkä terapiajakso. Kutsun tätä henkiseksi työksi, koska sitä se on. Työtä. Somaattiset oireet kannan mukanani loppuelämän, jotka nykyisillä elintavoilla ovat hoitotasapainossa. Terapia mahdollisti itsetutkiskelun, paljon puhuttujen ”juurisyiden” avaamisen ja tiedostamisen. Tätä nykyään minä olen minä, vaikkakin vielä tutkimusmatkalla. Mielestäni tärkeintä on se matka, ei määränpää. Opin itsestäni jatkuvasti.

Mieleni on nyt hiljaisempi, keskittynyt kuuntelemaan, tunnistamaan ja reagoimaan pilkahduksiin. Saan voimaa siitä, että uskallan kuulla ja suunnata valintani omaa hyvinvointiani tukevaksi. Minulla on kaksi harrastusta: mielen hyvinvointi ja tasapaino. Kun minulla on hätä, en lisää vauhtia vaan pyrin pysähtymään. Pidän itsestäni vielä enemmän huolta, turvaan levon ja ravinnon. Opin tämän terapiassa.

Olen kiitollinen tuesta ja avusta mitä olen saanut, suurin työ ja ratkaisut kumpusivat kuitenkin sisältäni. Minusta. Ne ovat myös sinussa. Kuule itsesi, avaa sydämesi ja mielesi. Uskalla.

<3:lla Minä vain…

(Teksti pohjautuu omiin kokemuksiin)


Lähde: YLE Areena, Akuutti. 2018. Syömishäiriö varasti elämäni. [www-sivu]: https://areena.yle.fi/1-3760077

Kuva: suviliisa